Sistemul bonus-malus este un program reglementat de către A.S.F, al cărui scop este de a responsabiliza participanții la trafic. Sistemul urmărește să diferențieze între posesorii de vehicule care au produs accidente și cei care nu au produs accidente, prin plata unei sume diferite la asigurare.
Sistemul bonus-malus influențează prima de asigurare în funcție de daunele produse în perioada valabilității. Dacă în perioada de referință nu s-au plătit daune, la reînnoirea poliței de asigurare obligatorie RCA deținătorul poliței de asigurare va beneficia de un bonus sub forma unei reduceri a primei de asigurare. Prin contrast, dacă în în perioada de referință s-au plătit daune, la reînnoirea poliței de asigurare RCA, deținătorul poliței va fi penalizat prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare.
Bonus vs Malus
Sistemul bonus-malus este format din 8 clase de Bonus (B) și 8 de Malus (M). Reducerea maximă (bonusul) care poate fi aplicată este de 50%, în timp ce penalizarea maximă (malusul) care poate fi aplicată este de 200%. Este important de știut că nu data producerii daunei este cea care contează pentru malus, ci data plății ei.
Clasa B0 este atribuită unui asigurat nou, fără istoric de daune. Fiecărei clase îi corespunde un procent de reducere, respectiv majorare procentuală a tarifului primei de RCA în raport cu această clasă inițială, B0. Dacă în anul anterior emiterii poliței RCA nu au fost înregistrate daune pe poliță, asiguratul beneficiază de o reducere a primei de asigurare, practic acordarea de 1 sau 2 clase bonus, în funcție de perioada pentru care s-a întocmai polița RCA. Teoretic, pentru a atinge clasa maximă de bonus, B14, este nevoie de 8 ani.
Dacă în anul anterior s-au înregistrat daune plătite, asiguratul este penalizat prin aplicarea unui malus, respectiv o majorare a primei de asigurare RCA. Scăderea se face cu 2 clase pentru fiecare accident și se cumulează. Practic, dacă produci 2 accidente în perioada de referință, vei scădea cu 4 clase la reînnoirea poliței de asigurare RCA.
Ce se întâmplă dacă ai cumpărat o mașină second-hand?
În cazul în care achiziționezi o mașină second-hand, clasa BM a fostului prorietar nu te va afecta.
Ce se întâmplă dacă am mai multe mașini?
În cazul în care deții mai multe autoturisme, se va păstra cea mai bună clasă BM.