Când este o amiabilă necesară?
Formularul de constatare amiabilă, supranumit și amiabila, se completează atunci când a avut loc un accident rutier în care s-au produs doar daune materiale, fără vătămare corporală. Acesta se va completa doar în cazul în care ambii conducători de autoturism își doresc acest lucru, iar autoturismele care au fost implicate în accident au asigurare RCA, amiabila nefiind obligatorie.
Completarea propriu-zisă
Formularul de constatare amiabilă se va completa într-un singur exemplar de către cei doi șoferi implicați în accident. Fiecare formular conține două file auto-copiative, ceea ce înseamnă că după completare, fiecare șofer va păstra un exemplar. Este important ca documentul să fie completat cu majuscule și pix de culoare albastră.
Primele cinci puncte pot fi scrise de oricare dintre părțile implicate.
Coloanele laterale
Coloanele vor fi completate de fiecare șofer în parte: Vehicul A în partea albastră, iar Vehicul B în partea galbenă. Ambele coloane au aceleași secțiuni.
- Data la care a avut loc accidentul, ora şi minutul
- Locul accidentului – ţara, oraşul, strada şi numărul sau intersecţia străzilor
- Răniți. Chiar dacă nu există, trebuie bifată căsuţa (NU)
Dacă există vătămări corporale sau pagube produse altcuiva în afara celor două vehicule implicate, acest document nu se mai completează, iar constatarea se va face de către agenții unității de poliție competente, pe raza căreia s-a produs accidentul.
- Daune materiale la alte vehicule decât A şi B (NU).
- Martori. Martorii de la locul accidentului cu nume, prenume, adresele fiecăruia şi numerele de telefon. Se specifică din ce vehicul fac parte: A sau B.
- Asigurat (din poliţa RCA pe care o deţine proprietarul): nume, prenume, adresa, nr. de telefon
- Vehicul: marca vehiculului, tip, număr de înmatriculare /număr de înregistrare
- Asigurător (societatea de asigurări): din poliţa RCA includem: numele asigurătorului, nr. poliței de asigurare, nr. carte verde (poliţa RCA şi carte verde au număr identic); poliţa de asigurare (RCA) sau Carte Verde cu valabilitate de la … până la …; Sucursala (sau agenţia sau brokerul, adresa, țara, telefon sau e-mail; daunele materiale ale vehiculului sunt acoperite printr-o poliţă CASCO? Da sau NU;
- Conducător auto (vezi permis de conducere): nume, prenume, adresa, nr. permis de conducere., categoria (A, B , C, D, E), entitatea care l-a eliberat, valabilitatea (de la…până la…)
- La secțiunea„Indicaţi punctul iniţial de impact pentru vehiculul A sau B printr-o săgeată”, veţi pune vârful săgeţii pe locul iniţial de impact în funcție de categoria de vehicului (moto, autoturism, autocamion)
- Pagube vizibile la vehiculul A și B (ex: mască faţă, bară protecţie faţă, aripă drepta faţă, far dreapta faţă – avariate)
Coloana din mijloc
- Împrejurări. Marcați cu X fiecare căsuță care corespunde situației în care s-a aflat vehiculul dumneavoastră. Fiecare conducator auto va completa pentru propriul autoturism. La final specificați pentru A și B numărul căsuțelor marcate cu X.
- Schița accidentului în momentul producerii impactului. Indicați: poziția drumului, direcția de deplasare a vehiculelor A și B prin săgeți, poziția vehiculelor în momentul impactului, semne de circulație din apropiere și numele străzilor/drumurilor.
- Observațiile fiercărui conducător auto pe scurt.
- Semnăta fiecărui conducător auto.
Documente ce trebuie atașate
Pentru încheierea unei amiabile sunt necesare următoarele acte pe care șoferul care se declară vinovat va trebui să le predea părții păgubite pentru completarea formularului:
1.copie după cartea de identitate
2.copie după permisul de conducere
3.copie după certificatul de înmatriculare al mașinii
4.copie după polița de asigurare RCA.
În cazul în care există polița de asigurare CASCO:
În cazul în care șoferul păgubit nu are polița de asigurare CASCO, șoferul vinovat va trebui să anunțe accidentul asigurătorului unde deține polița de asigurare RCA.
În cazul în care nu există polița de asigurare CASCO:
În cazul în care șoferul păgubit are o asigurare CASCO, acesta va trebui să anunțe producerea accidentului la firma asigurătoare unde s-a încheiat această poliță.
Dosarul de daună va fi instrumentat prin intermediul acestui tip de asigurare, cu regresul pe asigurarea RCA a persoanei vinovate.
În cât timp se trimite formularul?
Este recomandat ca formularul să se trimită către asigurător în cel mult 24 de ore de la producerea accidentului
Ulterior
Odată ce formularul a fost semnat, niciuna dintre părțile implicate nu mai poate apela la Poliție.